
Seznamte se s náší oblíbenou zeleninou
Lidi se nás často ptají na tohle zelené lupení a poznámka „Cože jsi to říkal? Mango?“je už hodně otřepaná 🙂 Ne, tropické ovoce to není, ale skvělé lupení, které se dá sklízet přes celou zimu až do jara. A to už je velký plus. Na jaře si zasejete semínka, přes léto a podzim máte obří sklizeň a ještě můžete doplňovat vitamíny celou zimu. Druhý rok rostlina vykvete a vytvoří semena, která si můžete znovu zasít. Nebo necháte rostlinu být a ona se vám sama vyseje a máte to bez práce! Je to tudíž ideální plodina pro líného zahradníka. Je podobný špenátu, hlavně kulinářským využitím, ale příbuzný je červené řepě a díky tomu neobsahuje tolik kyseliny šťavelové. Jenže co teď s tím lupením, že ? Tady vám dám několik tipů, jak mangold zpracovat, přičemž obecně se dá říct, že kam lze dát špenát, tam ho můžete nahradit mangoldem:
- na olivovém oleji s česnekem lehce orestované řapíky a listy zalité smetanou poslouží jako skvělý doplněk k těstovinám
- náplň do slaných koláčů (quiche) – k orestovaným listům stačí přidat vejce a parmazán a máte hotovo
- v cukuletu máte hotový mangoldový krém
- připravit klasicky jako špenát k bramborám a vařenému vajíčku
- základ do kvašené zeleniny ve stylu kimči – osobně vyzkoušeno, je to lahůdka!
Určitě najdete i další kulinářské využití. Budeme rádi, když nám v komentářích dáte vědět, na jaké způsoby mangold jíte Vy!
A pokud si chcete vypěstovat svůj vlastní mangold a nemáte kde, zapojte se do naší komunitní zahrady U tří svatých v Kunraticích a můžete ho mít hromady.
Nebo, pokud na to nemáte čas, ale rádi byste si pochutnávali na mangoldu z našich bio bedýnek, přihlašte se do KPZ na letošní sezónu.